Ten, kdo nemá Vánoce v srdci, je nikdy nenajde ani pod stromkem..

Tradiční vánočka

6. prosince 2018 v 21:00 | Marťa |  Tradiční pokrmy a nápoje
Vánočka, to je jeden z nejvíce tradičních pokrmů, které rozhodně nesmí chybět v žádné české domácnosti v období Vánoc. Sama jsem se do její výroby ještě nepokoušela, ale myslím, že se letos překonám :D

Suroviny
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 40 g droždí
  • 40 g rozinek
  • 40 g mandlí (loupané, sekané)
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potírání
  • 1 lžička soli
  • citronová kůra
  • tuk na vymazání plechu (nebo papír na pečení)
  • mouka na vál
Postup
  1. Prosetou polohrubou mouku smícháme se solí. Droždí v pokojové teplotě rozetřeme s cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka, zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek.
  2. Vyběhlý kvásek smícháme s prosetou moukou, osolíme, přidáme zbytek mléka, žloutky, rozehřáté (ne horké) máslo, citronovou kůru, omyté rozinky a vypracujeme hladké tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Těsto necháme kynout tři hodiny, během této doby těsto dvakrát až třikrát promísíme.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na vále na devět stejných částí, z nich uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř bochánků vyválíme válečky (hady), ze kterých upleteme cop následujícím způsobem.
  4. Prameny položíme směrem od nás. Dva prostřední prameny překřížíme - pravý přes levý. Vezmeme dva levé prameny - překřížíme levý přes pravý. Vezmeme dva pravé prameny - překřížíme levý přes pravý. Vezmeme opět dva středové prameny a opakujeme vše od začátku. Konce dobře spojíme.
  5. Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem. Uprostřed ho rukou mírně promáčkne, připravíme tak místo pro další cop. Zpracujeme další tři válečky a upleteme klasický cop ze tří pramenů. Položíme jej na první patro. Na vrch stejným způsobem položíme cop ze dvou pramenů. Kraje podhrneme pod základní patro.
  6. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, na několika místech ji "spíchneme" špejlemi, aby se nám při pečení jednotlivé prameny nesesunuly. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama